Czekolady i cukierki

SŁODKO KAŻDEGO DNIA

 
Mało kto nie lubi słodyczy. Zasada ta ma charakter uniwersalny i dotyczy ludzi w każdym zakątku świata oraz w każdym wieku. Ludzkość na przestrzeni lat doskonaliła kunszt przyrządzania słodkich potraw oraz przysmaków, tworząc setki przepisów pozwalających zaspokoić głód węglowodanów. Nasi przodkowie, chcąc osłodzić sobie choć odrobinę, trudy codziennego życia, używali głównie miodu. W swojej naturalnej postaci dodawany był do napojów i słodzono nim także wypieki. Niektóre starożytne kultury znały też cukier pozyskiwany z trzciny cukrowej, ale koszt jego wytworzenia był niezwykle drogi i przez to czynił go produktem niemal niedostępnym.

Dopiero XIX wiek można uznać za przełomowy w kwestii dostępności cukru oraz jego pochodnych dla mas, choć był to proces stopniowy. Z czasem jednak słodkości trafiły pod strzechy stając się częścią diety niemal każdego dziecka i dorosłego.

Zdecydowanie największą popularnością cieszą się słodkości zawierające w swoim składzie czekoladę. Do kawy lub herbaty jak znalazł! 
 

Skąd pochodzi czekolada?

 
Składnik ten trafił do Europy w XVI wieku dzięki konkwistadorom, których zaintrygowały duże zapasy nasion kakaowca, które gromadzili miejscowi Indianie na terenach obecnego Peru i Boliwii. Na przestrzeni lat Europejczycy odkryli sposoby na to by dzięki procesowi alkalizowania stworzyć produkt bliski temu, co współcześnie znamy jako tabliczkę czekolady.
 
Na tym jednak nie zakończono eksperymentów. Ziarna kakaowca, będące podstawą tworzenia czekolady są bardzo wdzięcznym materiałem do tworzenia różnego rodzaju kompozycji smakowych. Stąd też wziął się podział produktów czekoladowych bazując na zawartości miazgi kakaowej.
 

Podstawowe rodzaje czekolady

 
Posługując się nim możemy podzielić czekoladę się na pięć najbardziej popularnych rodzajów, na które składają się: czekolada gorzka, czekolada deserowa, czekolada mleczna, czekolada biała oraz czekolada różowa. Każda z tych czekolad posiada wiele wariantów, które różnią się między sobą zawartością dodatku kakaowego, ale także rodzajem różnego rodzaje domieszek, z których najbardziej popularne są bakalie.
 
Ewolucji podlegał nie tylko skład czekoladowych słodyczy ale także ich forma. Cukierki kształtowano wedle uznania oraz zgodnie z przyjętymi modami panującymi wśród konsumentów.

Pierwsze praliny powstały we Francji, gdzie serwowano je wyłącznie przedstawicielom arystokracji. Początkowo tylko gorzka czekolada, była doprawiona wanilią i cukrem aby choć trochę “złamać” jej niezwykle wyraźny smak. Eksperymentowano także z innymi dodatkami tak, aby osiągnąć bardziej przystępny dla podniebienia efekt. Dużą popularnością cieszyła się również gorzka czekolada z kakao, którą podawano w płynie. Tutaj także, próbowano łagodzić jej smak poprzez różnego rodzaju dodatki, głównie oparte oczywiście na cukrze.  

Wielu cukierników i twórców łakoci, za życiowy cel postawiło sobie spopularyzowanie czekolady. Pierwszym problemem do rozwiązania była zawartość tłuszczu w czystych ziarnach kakaowca, co miało wpływ na długość przechowywania czekolady. Wynalazkiem, który rozwiązał go na dobre, była prasa pozwalająca na odseparowanie niechcianego elementu ziarna. Tak powstało czyste masło kakaowe, które formowano w bloki a następnie mielono. Zmieszany z płynami, proszek tworzył znane nam dobrze tabliczki, między innymi szwajcarskiej czekolady.
 

Jak nie czekolada, to co?

 
Prosty zabieg jakim było uformowanie gorzkiej czekolady w łatwe do pakowania i przewożenia  bloczki, zrewolucjonizowało kwestię dostępności do tego przysmaku. Czekolada trafiła pod strzechy, także do Polski. Krakowska pracownia cukiernicza, dzisiaj znana jako Wawel, spopularyzowała produkty wykonane z czekolady wśród mieszkańców ówczesnych zaborów. Polska czekolada miała swój specyficzny smak, bardziej surowy i mocny niż u swoich odpowiedników w Europie Zachodniej.

Z racji swoich właściwości oraz niezwykłej plastyczności, czekolada stała się jednym z ulubionych przez cukierników dodatków. Tworzono z niej czekoladowe napoje, oblewano nią zwykłe oraz owocowe cukierki, dodawano do ciast. Wraz z rozwojem nauki i wiedzy na temat tego przysmaku, pojawiały się nowe jej rodzaje. Największą, od momentu formowania w bloczki, rewolucją było dodanie do czekolady, skondensowanego mleka. Tak powstała czekolada mleczna, której różne wariacje towarzyszą nam na co dzień. 
 

Cukierki w czekoladzie i nie tylko


Czekolada jest też często ważnym składnikiem cukierków. Może stanowić ich otoczkę lub też być ich wypełnieniem. Podobnie jak w przypadku klasycznej czekolady w tabliczkach bardzo popularnym rodzajem cukierków są te zawierające orzeszki. Ogromną popularnością cieszą się nadal klasyczne cukierki ze składem opierającym się na roztworze cukru, który bywa barwiony na różne kolory. Z czasem kategoria cukierków rozszerzyła się gwałtownie na różne wariacje, lecz cukier pozostał ich głównym składnikiem.

Rodzajów słodyczy jest tak wiele, że stały się one jedną z największych kategorii wśród artykułów spożywczych. Początkowo, słodycze utożsamiano jedynie z wypiekami. Sklep z ciastkami był więc lokalnym centrum słodkości. Stopniowo, dołączały do nich inne produktów, bez których trudno sobie wyobrazić współczesną ofertę sklepu spożywczego. Także w ofercie sklepu internetowego Biurfan znajdziemy batony i wafelki oraz słone przekąski.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies". biurfan.pl polityka-cookies

Zamknij