Składnik ten trafił do Europy w XVI wieku dzięki konkwistadorom, których zaintrygowały duże zapasy nasion kakaowca, które gromadzili miejscowi Indianie. Na przestrzeni lat Europejczycy odkryli sposoby na to by dzięki procesowi alkalizowania oraz konszowania stworzyć produkt bliski temu, co współcześnie znamy, jako tabliczkę czekolady.
Czekolada dzieli się na pięć najbardziej popularnych rodzajów, na które składają się: czekolada gorzka, czekolada deserowa, czekolada mleczna, czekolada biała oraz czekolada różowa. Każda z tych czekolad posiada wiele wariantów, które różnią się między sobą zawartością dodatku kakaowego, ale różnią się także rodzajem dodatków, z których najbardziej popularne są bakalie.
Czekolada jest też często ważnym składnikiem cukierków. Może stanowić ich otoczkę lub też być ich wypełnieniem. Podobnie jak w przypadku klasycznej czekolady, bardzo popularnym rodzaje cukierków są te zawierające orzeszki. Ogromną popularnością cieszą się nadal klasyczne cukierki, których skład opiera się na roztworze cukru, który bywa barwiony na różne kolory. Z czasem kategoria cukierków rozszerzyła się gwałtownie na różne wariacje, lecz cukier pozostał głównym ich składnikiem.
Słodycze to dobry sposób na szybką poprawę samopoczucia, ale nie tylko. Wiele miejsc pracy tworzy specjalne miejsca, w których pracownicy oraz klienci mają dostęp do darmowych słodyczy, co budują dobrą atmosferę.