DODATEK DO KAWY I HERBATY
Wielość gatunków kawy i herbaty może przysporzyć o ból głowy. Kraje pochodzenia, sposoby palenia kawy czy zbierania herbaty budują ogromny wybór, który pozwala smakoszom z całego świata znaleźć coś dla siebie.
Mimo tej wielości, kwestia dodatków do kawy i herbaty pozostaje dość podobna i potrafi połączyć ze sobą osoby o skrajnie różnych gustach i smakach.
Tym, co pozwala przełamać goryczkę kawy i herbaty jest z pewnością cukier. Znany od setek lat, w czasach średniowiecza trafił do Europy Zachodniej, gdzie stopniowo wypierał używany do słodzenia miód. Cukier może być pozyskiwany z wielu źródeł, a najpopularniejsze z nich to trzcina cukrowa oraz buraki cukrowe. Cukier jest dostępny w różnych formach. Najczęściej spotykanym jest cukier sypki, ale z racji wygody popularny jest też cukier w kostkach oraz cukier w saszetkach, który możemy spotkać w pub-ach , kawiarniach czy stacjach benzynowych gdzie podawana jest kawa i herbata.
WYRAZISTY SMAK KAWY I HERBATY
W związku ze zmianami, jakie dokują się w żywieniu, wiele osób decyduje się na rezygnacje z cukru na rzecz słodzików lub alternatywnych substancji słodzących pochodzenia roślinnego takich jak stewia, ksylitol czy erytrytol.
Kolejnym produktem który w przypadku kawy potrafi poprawić lub uzupełnić jej smak jest mleczko do kawy. Część osób pijących kawę stawia na zwykłe mleko o różnej zawartości tłuszczu, część preferuje dedykowane śmietanki do kawy, które występują w małych 10 gramowych pudełeczkach jednorazowych. W obu przypadkach kawa zyskuje na łagodności, a jednocześnie potrafi, po użyciu spieniacza, nadać jej formę przyjemnej dla podniebienia pianki. Brzmi smakowicie, prawda?
Zróbmy sobie przerwę i sięgnijmy po kawę lub herbatę z ulubionym dodatkiem. Jeśli natomiast najdzie nas ochota na nieco inny dodatek do kawy lub herbaty - coś słodkiego - zapraszamy do zapoznania się z ofertą cukierów i czekolad.