Dodatki do kawy i herbaty

Zdrowe dodatki do kawy


W związku ze zdrowymi zmianami żywieniowymi wiele osób decyduje się na rezygnację z cukru na rzecz słodzików lub alternatywnych substancji słodzących pochodzenia roślinnego.

Jednym z takich dodatków do kawy jest cynamon. Zmieszana z nim kawa nie tylko dobrze smakuje, ale też wspiera nasz organizm. Cynamon jest dodatkiem do kawy wypełniony błonnikiem, witaminą K, żelazem oraz wapniem. To dobry sposób na wprowadzenie do swojego ciała przeciwutleniaczy, a także pomoc w pozbyciu się tłuszczu. 

Zdrowe dodatki do kawy to także imbir i wanilia. Pierwszy z nich posiada właściwości bakteriobójcze, które pomagają w walce z różnymi infekcjami naszego organizmu. Natomiast wanilia to sposób na uspokojenie i poprawienie naszej kondycji intelektualnej oraz nastroju. Ten aromatyczny dodatek do kawy to bogate źródło węglowodanów i cukrów, które skutecznie wspomagają odchudzanie poprzez przyśpieszenie metabolizmu i powodowanie uczucia sytości.
 

Nietypowe i ciekawe dodatki do kawy czy herbaty


Koneserzy kawy i herbaty wykraczają poza zwykłe dodawanie cukru i mleka do swoich napojów. Oprócz nich coraz częściej decydują się na eksperymentowanie z innymi składnikami, takimi jak przyprawy i ekstrakty, a wszystko to, aby stworzyć całkiem nowe kompozycje smakowe. 

Naturalnym dodatkiem do herbaty i kawy jest miód. Przez specjalistów żywieniowych jest on uznawany za najlepszy zamiennik cukru, ponieważ zamiast pustych kalorii dostarcza on organizmowi wielu składników odżywczych takich jak: witamina C, magnez, żelazo oraz wapno. Użycie tego dodatku sprawi, że nasza kawa do biura zmieni się w źródło energii, które dodatkowo wzmocni odporność naszego organizmu.

Dobrym dodatkiem do herbaty jest cytryna. Jej plasterek dodaje naszej herbacie specjalnego smaku oraz orzeźwienia. Cytryna jest polecana przede wszystkim do herbat chińskich (zwłaszcza tych zielonych), ponieważ podbudowuje to ich charakterystyczny smak. W naszym kraju jest jednym z najczęściej stosowanych dodatków do herbaty. Zawdzięcza to swojemu wyjątkowemu kwaśnemu smakowi, który znacząco zmienia smak herbaty oraz nadaje jej dodatkowe właściwości zdrowotne. Dodając cytrynę do naszego naparu, należy pamiętać o tym, że powinniśmy to zrobić dopiero po jego lekkim ostygnięciu. Takie działanie skutecznie zapobiegnie zniknięciu cennych witamin, zawartych w tym dodatku do herbaty.

Rzadziej spotykanym dodatkiem do herbaty są suszone owoce. Potrafią one urozmaicić jej aromat, dodają lekkości oraz wzbogacają smak. Z typowych dla naszego kraju dodatków do herbaty będą: jabłka, maliny, a także żurawina. Natomiast w innych rejonach świata nie mniej popularne będzie używanie aronii, czy też jagód goji.    
 

Smaczne dodatki do kawy, dodatki smakowe do herbaty


Kolejnym produktem, który w przypadku kawy potrafi poprawić lub uzupełnić jej smak jest mleczko do kawy. Część osób pijących kawę stawia na zwykłe mleko o różnej zawartości tłuszczu, część preferuje dedykowane śmietanki do kawy, które występują w małych 10-gramowych pudełeczkach jednorazowych. W obu przypadkach kawa zyskuje na łagodności, a jednocześnie potrafi, po użyciu spieniacza, nadać jej formę przyjemnej dla podniebienia pianki. 

Jeżeli chodzi o dodatki smakowe do kawy, bądź herbaty to przede wszystkim możemy wyróżnić syropy. Nie tylko polepszają walory smakowe, ale też nadają im prozdrowotnych i leczniczych właściwości. To ostatnie tyczy się głównie dodatków do herbaty, w których najczęściej występują soki lub syropy z maliny, róży, czarnych porzeczek, czy też pigwy. Herbata z takimi dodatkami zyskuje wzmocnione działanie rozgrzewające, dlatego też warto spożywać ją późną jesienią oraz w trakcie zimy.


Słodkie dodatki do kaw i herbat


Ilość gatunków kawy i herbaty może przysporzyć o ból głowy. Kraje pochodzenia, sposoby palenia kawy czy zbierania herbaty budują ogromny wybór, który pozwala smakoszom z całego świata znaleźć coś dla siebie.

Mimo tej mnogości kwestia dodatków do kawy i herbaty pozostaje dość podobna i potrafi połączyć ze sobą osoby o skrajnie różnych gustach i smakach.

Tym, co pozwala przełamać gorycz kawy i herbaty jest z pewnością cukier. Znany od setek lat, w czasach średniowiecza trafił do Europy Zachodniej, gdzie stopniowo wypierał używany do słodzenia miód. Cukier może być pozyskiwany z wielu źródeł, a najpopularniejsze z nich to trzcina cukrowa oraz buraki cukrowe. Ten dodatek do kawy jest dostępny w różnych formach. Najczęściej spotykanym jest cukier sypki, ale z racji wygody popularny jest też cukier w kostkach oraz cukier w saszetkach, który możemy spotkać w pubach, kawiarniach czy stacjach benzynowych, gdzie podawana jest kawa i herbata.


Najlepsze dodatki do kaw i herbat tylko w Biurfan.pl


Najlepsze dodatki do kaw i herbat znajdziesz na Biurfan.pl. W asortymencie naszego sklepu z dodatkami do herbaty i kawy posiadamy różne artykuły spożywcze, które nadadzą im nowego wymiaru smaku. Oferowane przez nas dodatki do kawy i herbaty to świetne rozwiązanie na urozmaicenie ich codziennego picia i otworzenia się na nowe horyzonty smakowe.

Robiąc sobie przerwę, warto sięgnąć po kawę lub herbatę z ulubionym słodzikiem. Jeśli natomiast najdzie cię ochota na nieco inny dodatek do kawy lub herbaty, to zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą ciasteczek. 
 
arrow_downward

Aktywne filtry

group_work Zgoda na pliki cookie