W krótkich słowach, kawa to napój sporządzony z palonych nasion kawowca. Cała reszta nie jest już tak prosta. Kawa występuję i jest uprawiana w krajach tropikalnych gdzie jest zbierana i wysyłana na cały świat. Do XIX wieku napój ten utożsamiano z Brazylią, stąd utrzymująca się do dzisiaj opinia, że właśnie stąd pochodzą najlepsze źródła.
Kawa posiada szereg odmian, co przekłada się na ogromną ilość smaków. Dwa największe rodzaje kawy to delikatniejsza arabika oraz bardziej gorzka Robusta, ale dzielą się one na dziesiątki odgałęzienia, które budują ogromną rodzinę kaw z różnych zakątków świata.
Kawa można sporządzać z ziaren niepalonych, czyli tzw. zieloną kawę, z ziaren palonych zmielonych oraz rozpuszczalną. Najpóźniej na rynku, pojawiła się kawa rozpuszczalna, która szturmem podbiła rynek. Proces powstawania kawy rozpuszczalnej to może odbywać się w oparciu o wydobycie ekstraktu na ciepło lub liofilizowanie, czyli zamrożeniu ekstraktu kawy i usunięciu z niego wody w postaci lodu poprzez sublimowanie.
Trudno wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie bez obecności kawy. Często traktowana bardzo instrumentalnie, jako źródło kofeiny, ma jednak rzesze zwolenników, dla których proces przygotowania naparu oraz jego picie stanowi swoisty rytuał. Kultura picia kawy stworzyła cały przemysł jej poświęcony. Naczynia, dodatki, ale także wzorowane na smaku kawy cukierki czy czekolady.