Kawa

INTERNETOWY SKLEP Z KAWĄ

 
Trudo wyobrazić sobie poranek bez kubka gorącej herbaty lub aromatycznej kawy. Napoje takie jak kawa i herbata towarzyszą nam przez całe życie i często stanowią część naszych spożywczych zakupów.

Kawa to napój sporządzony z palonych nasion kawowca. Roślina ta występuje i jest uprawiana w krajach tropikalnych i stamtąd wysyła się ją na cały świat. Początkowo kawę utożsamiano z Brazylią i dlatego utrzymuje się opinia, że właśnie stamtąd pochodzą jej najlepsze źródła. Kofeina zawarta w kawie pobudza nasz organizm i sprawność psychiczną. Dlatego grono osób decyduje się na wypicie kawy z samego rana by z energią i siłą wkroczyć w nowy dzień.

Istnieje wiele sposobów na parzenie kawy. Można ją przygotować w kawiarce, w szklance – po turecku lub w ekspresie do kawy. Każdy z tych sposobów ma swoich zwolenników i przeciwników.

Nie ulega jednak wątpliwości, że wiele miłośników tego wyjątkowego napoju stawia na różne dodatki do kawy. Można do nich zaliczyć mleko, cukier lub napoje roślinne. W dzisiejszych czasach mamy możliwość przygotowywania mlecznych kaw jak latte, czy cappuccino z mleka kokosowego, migdałowego lub sojowego. To świetna propozycja dla wegan i osób, które w swojej diecie ograniczają produkty odzwierzęce.   
 

KAWA ZIARNISTA, CZY MIELONA?

 
Wyposażając kuchnię w artykuły spożywcze do biur warto zastanowić się jaką kawę wybrać. Ziarnista, czy mielona – która będzie lepsza? Oba rodzaje mają zwolenników i przeciwników. W przypadku kawy ziarnistej dużą zaletą jest to, że dłużej zachowuje aromat. Świeżo zmielona kawa ziarnista utrzymuje charakterystyczny, pobudzający zapach w całej kuchni. Nadaje się do ekspresów z funkcją mielenia, ale można ją zmielić samodzielnie – w specjalnym młynku. Dobrej jakości kawa w ziarnach może być świetnym pomysłem na prezent dla kawosza.
 
Kawa mielona charakteryzuje się mniejszym aromatem, ale jej czas przygotowania jest o wiele krótszy. Producenci mają w swojej ofercie kawy o różnym stopniu zmielenia. Ta grubo mielona jest najlepsza do parzenia kawy po turecku i do french pressa, natomiast drobno mielona idealnie sprawdza się do gotowania w tygielku. Kawa mielona wymaga przechowywania w szczelnym pojemniku, aby jak najdłużej czuć jej aromat.
 

KAWA – NAJLEPSZY WYBÓR ONLINE

 
Kawa posiada szereg odmian, co przekłada się na ogromną ilość smaków.  Dwa największe rodzaje kawy to delikatniejsza arabika oraz bardziej gorzka robusta, ale dzielą się one na dziesiątki odgałęzień, które budują ogromną rodzinę kaw z różnych zakątków świata.

Kawę można sporządzać z ziaren niepalonych, czyli tzw. zieloną kawę, z ziaren palonych zmielonych oraz rozpuszczalną. Najpóźniej na rynku pojawiła się kawa rozpuszczalna, która szturmem podbiła rynek. Proces powstawania kawy rozpuszczalnej może odbywać się w oparciu o wydobycie ekstraktu na ciepło lub liofilizowanie, czyli zamrożenie ekstraktu kawy i usunięciu z niego wody w postaci lodu poprzez sublimowanie.  
 
W naszym sklepie biurowym online można znaleźć wiele rodzajów kawy. Od mielonej po ziarnistą, a nawet zbożową. W ofercie znajduje się również popularna kawa rozpuszczalna, która ma swoich zwolenników na całym świecie.

arrow_downward

Aktywne filtry

group_work Zgoda na pliki cookie