Ciastka

W szerokiej gamie produktów cukierniczych, na uwagę zasługują ciastka.  Te miniaturowe ciasta, mogą być wytwarzane z szeregu rodzaju produktów oraz tysięcy rodzajów dodatków. Podobnie jak w przypadku klasycznych ciast, wytarzanie ciastek jest mocno zakorzenione w miejscowej kulturze, czego przejawy możemy spotkać na różnego rodzaju festynach ludowych czy lokalnych targach.  W zamierzchłych czasach efekt słodkości uzyskiwano poprzez dodanie miodu, w czym przodowali rzymianie. Tak, więc pierwsze ciastka to po prostu mączne placki z miodem. Z czasem do miodu zaczęto dodawać szereg produktów, które miały urozmaicić smak łakoci a najczęściej były wiórki kokosowe, orzechy, daktyle czy słodkie owoce.
Wraz z odkryciem cukru oraz pojawieniem się na rynku taniej mąki, ciastka były wytwarzane z ciasta drożdżowego, francuskiego lub kruchego. Zmieniło się także ich wypełnienie a miejsce typowo naturalnych dodatków pojawiły się różnego rodzaju past oraz kremów. Z racji krótkiego terminu przydatności tych ostatnich, do ich przechowywania koniczne jest użycie lodówek.
Najczęściej spotykanym obecnie rodzaje ciastek są ciastka kruche. Mimo iż duża ich ilość sprzedawana jest w zamkniętych opakowaniach, w prawie każdym większym sklepie, możemy kupić ciastka na wagę. Również w cukierniach, nadal praktykowany jest zwyczaj wytarzania własnych ciastek, opartych na autorskich przepisach właścicieli lub pracowników.
Ciastka doskonale sprawdzą się w domu i miejscu pracy. Na spotkaniu biznesowym pomogą stworzyć bardziej otwartą atmosferę, a w domu będą doskonałym dodatkiem do herbaty czy kawy.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies". biurfan.pl polityka-cookies

Zamknij